Orkest

Freek Weelink: “Toen we begonnen konden we nog geen noot spelen’

Muziekvereniging de Bazuin uit Ommen bestaat 40 jaar en dat is reden voor een feestje. Want in die 40 jaar is de fanfare gegroeid in aantal, maar ook in niveau.

Eén van de oprichters van de muziekvereniging is Freek Weelink. Hoewel hij vier decennia geleden geen instrument kon bespelen, besloot hij toch het initiatief te nemen om een vereniging op te starten. “Hoe ik daar zo op kwam? Ik weet het niet. Ik zat niet bij de muziek en speelde geen instrument, maar ik vond het heel mooi als Soli Deo Gloria en Crescendo aan de weg liepen. Dat moet voor ons ook kunnen dacht ik. In het blaadje van de kerk hebben we toen een oproepje geplaatst of er mensen geïnteresseerd waren in een muziekvereniging. Er meldden zich 7 enthousiaste leden en dat was het begin van de Gereformeerde Muziekvereniging de Bazuin”, vertelt hij.

Omdat de kersverse vereniging zo groen als gras was op het gebied van muziek, werd de hulp van de heer D. Veldkamp uit Wapenveld ingeschakeld. Hij begeleidde ons muzikaal en werd onze eerste dirigent. Er werd gestart met 5 volwassenen en 10 jongeren. Het eerste half jaar hebben we alleen maar de theorie geoefend. Veldkamp tekende de notenbalken op een schoolbord en zong ze voor. In september 1972 werden de muziekinstrumenten geleverd en konden het orkest beginnen met musiceren. Er werd hard geoefend en met kerst in 1972 werd er in de kerk een paar coupletten van ‘Stille nacht’ gespeeld. In Ommen was de derde muziekvereniging ook opgevallen en na een paar jaar flink repeteren zijn we mee gaan lopen met de grote optocht op 30 april.

Om bij de optredens een beetje goed voor de dag te komen, ging het bestuur op zoek naar uniformen. Toen de vereniging uit Bruchterveld nieuwe uniformen kreeg, hebben wij hun oude voor 1000 gulden overgenomen. Dat we ver achter de mode aanliepen vonden we niet zo’n probleem, maar het embleem van Hardenberg op de pet was minder geslaagd. Toch hebben we daar hebben 5 jaar mee rond gelopen. Pas bij ons 12,5 jarig jubileum hebben we een eigen uniform gekregen.

In de afgelopen 40 jaar is de vereniging flink gegroeid. We kregen echt een regiofunctie. Vanuit de wijde regio komen mensen bij ons spelen. In het begin werden de leerlingen opgeleid met behulp van de noordelijke verenigingen . Dat is jarenlang zo geweest, tot de Muzerie in Ommen kwam. Toen de subsidie vorig jaar werd stopgezet, moest er een oplossing gezocht worden. Die hebben we gevonden in de HaFaMo, het gezamenlijke initiatief van de 3 muziekverenigingen in Ommen.

We doen ook regelmatig mee met concoursen of festivals. We laten onze tonen horen bij de avondvierdaagse en verschillende andere activiteiten binnen de gemeente Ommen . Het kleine groepje is uitgegroeid tot een volwaardige fanfare.